Interjero elementai

Valgymo potyriai: stalo atributų dizainas

Autorė: Viktorija Stundytė

Užsakovas: Vilniaus Dailės akademija

Projektu „Valgymo potyriai: stalo atributų dizainas” atsižvelgiama į naujos realybės kontekstą (karantiną), kuomet miesto žmogaus gyvenimas tapo įspraustas tarp namų sienų ir atsietas nuo gamtos, šių indų dizainu siekiama gerinti valgymo patirtis namuose, stimuliuojant pojūčius per indą, kai pojūčiai žadinami aliuzijomis į natūraliosios gamtos atributus bei gamtos ir žmogaus sąlyčio atvejus. Šio darbo ašis - šiuolaikiniai valgymo įpročiai ir jų probleminiai laukai, susiję su valgymo elgesio ir maisto kokybės priklausomybe nuo gyvenamosios aplinkos. Ekologinė valgymo įpročių reikšmė šiuolaikiniame kontekste yra svarbi dizaineriams, siekiantiems veikti ir spręsti problemas vartotojo aplinkoje, atsigręžiant į gamtos dėsnius ir siekiant bendradarbiavimo su ja. Stalo atributas - jungtis tarp maisto ir valgytojo, kurianti poveikį valgymo potyriui ir valgymo elgesiui. Indo formos išraiška, atsakinga už valgymo patirtį, kartu formuoja erdvę edukacijai - koordinuojamas valgymo elgesys, siekiant tvirtinti valgymo dėmesingumą, kreipti dėmesį į maisto pasirinkimus bei kiekį. Šis potyris valgymo procesuose susijęs ne tik su valgymo malonumais, tačiau ir platesnių valgymo prasmių ieškojimu, tai - tvarios maisto sistemos vizijos dalis, kuri prasideda nuo stalo ir pasirinkimo „ką, kaip ir kodėl” valgome. Dizaino objektų seriją sudaro septyni skirtingi stalo atributai: indas vandeniui, uogoms, daržovėms, kiaušiniams, jūros gėrybėms, mėsai ir desertui. Medžiagos: balta molio masė, glazūra. www.platemetrics.com, www.instagram.com/platemetrics