Koncepcija

Mikrobų Aparatas

Autorius: Domilė Čepaitytė

Užsakovas: Designskolen Kolding

“Mikrobų Aparatas“ Tai, kaip mes maitinamės šiandien prisideda prie to, kad galbūt neturėsime ko valgyti po 30 metų. Kaip mažindami žalą aplinkai, išmaitinsime vis augančią žemės populiaciją, kai klimato kaita kuo toliau, tuo labiau apsunkins maisto auginimą? Vienas iš sprendimų, tai maistas iš mikrobų – maistinga negyva biomasė iš dumblių, pelėsių, mielių ar bakterijų. Mikrobai gali būti auginami talpyklose, radikaliai didesniais kiekias, nei tradiciniai maisto produktai ir neprikausomai nuo klimato sąlygų. Problema, žinoma, yra tai, kad mes, žmonės, nenorime valgyti mikrobų. Kol kas. Todėl ir sukūriau “Mikrobų Aparatą” - spekuliatyvų, fiktyvų virtuvinį įrenginį. Jo paskirtis – įkvėpti diskusiją, atlaisvinti maisto sąvoką ir asistuoti kuriant bendrą ateities viziją, tokios kurios trokštame, o ne tos, kuri atsitiks, jei neapsispręsime, ko norime. Šis objektas leidžia įvaizduoti kaip būtų ruošti ir valgyti maistą iš mikrobų. Abstrakti ir svetima ateities problema pastatoma prieš žiūrovą fizinėje formoje, žiūrovo realybėje. ”Mikrobų aparatas” sudarytas iš šių elementų: mažo vandens bakelio, dviejų mikrobinių miltelių karuselių, tampraus skrandžio kuriame išminkoma ir išspaudžiama mikrobinė tešla, stalčiuko su išspaudimo anga, orkaitės ir mažos lėkštės saikingam, bet maistingam patiekalui. Pirkdami produktus, mes formuojame realybę kaip vartotojai-piliečiai. Todėl šio projekto rezultatas – fiktyvus produktas, kurio ”žaisdami“ galime įsivaizduoti ateitį, kurios norime.